top of page

De dag van biologische boer Emiel van de Vijver

Koks zijn dol op

groenten uit het voedselbos

De Ondernemer, 16 maart 2018

Tekst: Lieneke de Caluwé - Puur Content

Fotografie: Ronald den Dekker

Vlakbij Graauw ligt het biologische akkerbouwbedrijf De Zeeuwse Akker van Emiel en Sonja van de Vijver. In 2001 waren zij één van de eersten die de omslag maakten naar biologische gewassenteelt. De filosofie? Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen. Met het Voedselbos gaan ze nóg een stapje verder. 

 

Wat is nou het verschil tussen een werkdag van een ‘traditionele landbouwer’ en die van de biologische boer? “De werkdag van élke boer wordt uiteraard bepaald door het seizoen. Het is de kunst van de bioboer om het onkruid beheersbaar te maken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat gaat ons gelukkig goed af”, vertelt Emiel. “Maar je planning is daardoor nóg afhankelijker van de dagelijkse weersverwachting. Bijvoorbeeld: droogte is belangrijk voor onkruidbestrijding, de zon verdroogt dan het losgesneden onkruid. Zodra het gaat regenen, wortelt het onkruid opnieuw en is je werk voor niets. In de gangbare landbouw heb je daar minder last van.”

 

Groene mest

“Onze jaarplanning ziet er ook anders uit”, vervolgt hij. “Ik ploeg niet bijvoorbeeld. Dat is veel beter voor de grond én duurzamer vanwege de brandstofbesparing en de verminderde CO2-uitstoot. Wij zaaien ‘groenbemesters’ in het najaar. Wikke, rogge of alexandrijnse klavers. Deze bodembedekkers geven de grond zuurstof en voedingsstoffen. Het gewas sterft af in de winter in het voorjaar kan ik meteen zaaien, zonder ploegen. De dichte wortels van de bodembedekker vormen een ‘beschermlaag’, waar het onkruid niet doorheen kan. En doordat de bodemstructuur verbetert, bevatten de groenten meer voedingsstoffen, wat weer gezonder is voor de mens.”

'Ik ploeg niet.

Dat is beter voor de grond

en ook duurzamer.' 

Doe mij maar een onsje zeebiet

Van de Vijver verbouwt aardappels, bloemkool, pastinaak, rode bieten, broccoli, pompoen en wortels (in drie kleuren). Deze zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Maar je kunt er ook bijzonderheden kopen als rankspinazie, Spaanse zuring of zeebiet. “Dat zijn de groenten uit ons voedselbos. Koks zijn er dol op! We experimenteren op anderhalve hectare met het voedselbos - het ecosysteem van de oertijd. Er groeien 150 verschillende soorten meerjarige gewassen. Je plant ze éénmaal en ze geven elk jaar opbrengst. Een totaal andere landbouwprincipe dan de 50 hectare biologische landbouw, waar we eenjarige gewassen telen.”

 

Buurman & Buurman

De grondbewerking in het voedselbos wordt uitgevoerd door Buurman & Buurman, twee Tamword varkens – joekels van 150 kilo met een bijzondere oranjerode kleur. “De klimop is losgetrokken, het onkruid opgegeten en ondertussen is de grond ook bemest”, vertelt Emiel trots, wijzend op een keurig afgezet stuk plantklare grond, waar geen spoortje onkruid te vinden is. “Mogelijk is dit een duurzame oplossing voor de intensieve landbouwproblematiek zoals uitputting van de grond, de opwarming van de aarde en de steeds grotere vraag naar voedsel. Er zijn boeren die werken met 100 hectare voedselbos. Ik ben benieuwd wat dit experiment ons zal brengen!” Met Voedselbron Graauw richten de Van de Vijvers zich ook op educatieve en toeristische activiteiten. Er staat een vakantiehuisje en drie luxe safaritenten, en binnenkort worden er kookworkshops, diners, lezingen en rondleidingen gegeven.

Meer informatie op www.voedselbrongraauw.nl

bottom of page